Programma

9u - 10u: Onthaal

Vanaf 9 uur ben je welkom bij Yggdrasil. Aan de ingang wordt je opgewacht en krijg je een welkomstpakket waar alle informatie inzit die je deze dag nodig hebt. Een plattegrond, het schema met jouw lezingen, een overzicht van de pauzes en maaltijden ... Alles om je voor te bereiden op een uitdagende dag.

Eens binnen staat de koffie en thee klaar, samen met enkele lekkere hapjes om de dag goed te starten!

10u - 11u30: Lezingreeks 1

Lezing 1A: Natuurlijk tuinieren, een goede start!

Van een natuurlijke groene omgeving valt elke dag te genieten. Een tuin waar de natuur haar gang kan gaan, zorgt ervoor dat er meer tijd overblijft voor andere activiteiten. Nochtans hoeft zo’n natuurlijke tuin er niet verwilderd uit te zien. Een natuurlijke tuin biedt voordelen op verscheidene vlakken, meer dan je in eerste instantie zou denken. De aarde krijgt een groter draagvlak en dat heeft gevolgen voor de luchtkwaliteit, de waterzuivering en de biodiversiteit. Dat is misschien niet direct voelbaar, maar als er groen in je eigen omgeving aanwezig is, zijn de positieve effecten merkbaar. Over deze effecten gaat het eerste deel van de lezing, waarbij beeldmateriaal het verhaal ondersteunt.

In het tweede deel ligt de nadruk op praktische tips. Waar let je op als je de tuin aanlegt of wilt aanpassen? Streekeigen groen speelt een grote rol en ook open water is van belang voor de biodiversiteit. Een natuurlijke tuin vormt een stevige basis voor een groene omgeving waarin een moestuin zeker een plaats verdient.

Lesgever: Cecile Merkenhof

Lezing 1B: Ontwerpen en inrichten van een permacultuurtuin (Volzet)

Een permacultuurtuin begin je niet zomaar, je denk best op voorhand even na over de inrichting. Hiervoor gebruik je het systeem van zones en sectoren, samen met de ontwerpprincipes uit permacultuur. Een permacultuurtuin stopt of begint trouwens niet bij de moestuin, maar verspreidt zich over je volledige tuin!

In de lezing gaan we dieper in op het ontwerp van je tuin aan de hand van de principes van permacultuur!

Lesgever: Marleen Massonnet (volzet)

Lezing 1C: Permacultuur in de moestuin (Volzet)

Ik neem je mee door mijn moestuin om de permacultuur principes toe te lichten. Een voorbeeld zegt meer dan een theoretische uitleg. Een kleine of juist geen ingreep kan ervoor zorgen dat je tuin natuurlijker en veerkrachtiger is. Ik laat je zien hoe dit in een doordeweekse moestuin ook zijn nut bewijst.

We leggen linken naar onze ‘menselijke’ leefwereld, ontdekken de kracht van de natuurlijke leefwereld en geven enkele tips naar het ontwerp van een tuin op basis van permacultuur principes.

Lesgever: Kurt Vandommele (Volzet)

Rondleiding doorheen de tuin van Yggdrasil

In de tuin van Yggdrasil is veel te zien en nog meer over te vertellen. Tijdens de rondleiding kijken we naar de tuin met tuindersogen, maar met een permacultuurbril op. We bekijken in de praktijk hoe je permacultuur kan toepassen in je moestuin, siertuin, kruidentuin ... Je krijgt uitleg over onze manier van combineren, mulchen, het aanleggen van randen, het begeleiden van de wind, neerslag en zon in je systeem ...

Lesgever: Lucrèce Roegiers en Ann Seutens

11u30-13u: Middagpauze

Op de binnenkoer van Yggdrasil kan je genieten van een licht middagmaal. Wij voorzien verschillende soorten soep en brood a volonté. Uiteraard is er ook drank voorzien: koffie, thee in soorten en water is vrij beschikbaar. Voor andere dranken zoals fruitsappen en bier vragen we een kleine vergoeding.

Je hebt anderhalf uur om de afgelopen activiteit te laten bezinken, om te eten en drinken en om te praten met anderen over permacultuur of om even op je gemak rond te lopen in de tuin van Yggdrasil

13u - 14u30: Lezingreeks 2

Lezing 2A: Bestrijden en bemesten in de natuurlijke moestuin (volzet)

Bemesten en bestrijden heeft een vaste plaats in elk soort moestuin, behalve in een natuurlijke moestuin. Hoe kan dat? Hoe kan je groenten blijven kweken zonder het gebruik van meststof? Hoe krijg je je planten zo sterk dat ze geen last hebben van plagen en ziektes en jij je sproeimiddelen in de kast kan laten staan?

Natuurlijk tuinieren is een manier van werken waarbij alles vast hangt aan elkaar, we bekijken een heel spectrum aan maatregelen en manieren om beide werkwijzen uit je tuin te bannen!

Lesgever: Frank Anrijs (volzet)

Lezing 2B: Zone 5 in je tuin

Wat is het en waarom is het belangrijk? Je krijgt een uitgebreid antwoord op beide vragen en we overlopen de verschillende stadia in de ontwikkeling van zone 5. Marleen probeert je te overtuigen om ook in je eigen tuin een zone 5 aan te leggen!

Lesgever: Marleen Massonnet 

lezing 2C: Mulchen in de natuurlijke moestuin

Wat is mulchen? Wanneer doe je dit?  Waarom zou ik dit doen? Hoe doe ik het nu goed? Waarmee kan ik mulchen? Op welke bodem kan ik nu mulchen?
Het antwoord toon ik aan met voorbeelden uit  mijn tuin. Als mens beschermen we ons tegen koude, warmte, regen en wind. Dus ook onze bodem, het kapitaal waar we ons voedsel op telen. Wat zijn de voordelen, de gevolgen en vooral de redenen om te mulchen. Op maandag kan je direct aan de slag, uw planten zullen je dankbaar zijn.

Lesgever: Kurt Vandommele

Lezing 2D: Wilde kruiden en het maken van kruidenzout (volzet)

Waarom worden wilde planten alleen maar benut als (natuurlijk) geneesmiddel wanneer de mens ziek is? Heel veel wilde planten zijn eetbaar. Is het niet “handiger” ze te gebruiken als voedingsmiddel om ziekte te voorkomen.

Wilde planten zijn de ontbrekende schakel in onze Westerse voeding.

We gaan op zoek naar eetbare wilde planten, die we dan verwerken in kruidenzout.

Lesgever: Veerle De Vos (volzet)

Rondleiding doorheen de tuin van Yggdrasil (Volzet)

In de tuin van Yggdrasil is veel te zien en nog meer over te vertellen. Tijdens de rondleiding kijken we naar de tuin met tuindersogen, maar met een permacultuurbril op. We bekijken in de praktijk hoe je permacultuur kan toepassen in je moestuin, siertuin, kruidentuin ... Je krijgt uitleg over onze manier van combineren, mulchen, het aanleggen van randen, het begeleiden van de wind, neerslag en zon in je systeem ...

Lesgever: Marc Van Hummelen (Volzet)

14u30 - 15u: Pauze

Een korte pauze om even een frisse neus te halen en iets te drinken. Er is zoals doorheen de volledige dag terug drinken voorzien, alsook gezonde hapjes.

15u - 16u30: Lezingreeks 3

Lezing 3A: Een natuurlijke moestuin het hele jaar rond (Volzet)

Natuurlijk tuinieren heeft een aantrekkelijke werkmethode: al het werk dat je erin stopt, krijg je dubbel en dik in voordelen terug. De groene kringloop wordt op verschillende manieren gesloten, onder meer via direct mulchen, hakselen, composteren en een takkenril. Mulchen verzorgt de bodem waardoor die zijn natuurlijke kracht opnieuw ontwikkelt.

De jaarlijkse activiteiten in de natuurlijke moestuin verschillen van die in een klassieke tuin. De opbouw van een natuurlijke tuin, waarvan de moestuin onderdeel kan uitmaken, wordt in deze lezing met voorbeelden verduidelijkt. Een natuurlijke tuin is gemakkelijker te onderhouden, is gezond en heeft een grote opbrengst. Omdat diversiteit het geheel ondersteunt, krijgt deze “schijnbare chaos” een aangename dimensie.

Lesgever: Cecile Merkenhof (Volzet)

Lezing 3B: Wilde Kruiden en de essentiële beschermende voedingsstoffen (volzet)

Het afvoeren van afvalstoffen via de spijsvertering is ons bekend als ontgifting en om gezond te blijven dient dit proces zo optimaal mogelijk te verlopen. De essentiële beschermende voedingsstoffen stimuleren de werking van onze spijsvertering en helpen ons om op een natuurlijke manier te ontgiften. Ze zijn echter nagenoeg volledig verdwenen uit onze reguliere voeding.

Gelukkig komen ze nog ruim voor in (wilde) kruiden. In deze voordracht worden de essentiële beschermende voedingsstoffen belicht en een aantal (wilde) kruiden worden besproken zodat je een zicht krijgt op hoe ze eruit zien, waarop ze vooral werken en hoe je ze kan gebruiken.

Lesgever: Greet De Wandel (volzet)

Lezing 3C: Het systeem van schijnbare chaos

Onlangs kwam mijn nieuw boek uit en tijdens het schrijven heb ik verschillende nieuwe dingen ontdekt die helpen bij het combineren volgens een schijnbaar chaotisch systeem. We gaan hier dieper op in maar verliezen ook de praktijk niet uit het oog!

Je krijgt tijdens deze lezing ook een eerste voorstelling van mijn nieuwe boek en de kans op een bonus.

Lesgever: Frank Anrijs

Lezing 3D: Klare taal! Een gesprek over exoten, invasieve planten en meer.

Klare taal! Inheems-uitheems, exoten, invasieve planten… er wordt veel gegooid met dat soort termen, maar wat betekenen ze en wat is er van aan? Marc biedt je een genuanceerde visie, en gaat graag met je in gesprek.

Lesgever: Marc Van Hummelen

Rondleiding doorheen de tuin van Yggdrasil

In de tuin van Yggdrasil is veel te zien en nog meer over te vertellen. Tijdens de rondleiding kijken we naar de tuin met tuindersogen, maar met een permacultuurbril op. We bekijken in de praktijk hoe je permacultuur kan toepassen in je moestuin, siertuin, kruidentuin ... Je krijgt uitleg over onze manier van combineren, mulchen, het aanleggen van randen, het begeleiden van de wind, neerslag en zon in je systeem ...

Lesgever: Lucrèce Roegiers en Ann Seutens

16u30 - 18u: Einde

Doorheen de dag is er constant activiteit geweest, na de laatste lezing kan je je tijd nemen om alles te bespreken met je vrienden en nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens een drankje en een hapje kan je zo deze - hopelijk - geslaagde dag afsluiten.

De tuin blijft heel de dag open, de mensen van Yggdrasil zijn heel de dag ter beschikking. 

Inschrijven?

Maak voor elke lezingsreeks een keuze uit de lezingen en schrijf ze even op. Op de volgende pagina kan je je keuzes invullen tijdens het inschrijvingsproces.

Inschrijven