Ontmoetingsdag Yggdrasil

De allereerste Ontmoetingsdag op Yggdrasil is gepland voor zondag 23 juni!

Een eerste editie om te kijken of er interesse is en we alles gebolwerkt krijgen. De bedoeling is om hiervan een jaarlijkse activiteit te maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kennis uitwisselen en vriendschappen onderhouden. En tegelijkertijd ineens ook van alles kunnen bijleren over een specifiek onderwerp! Telkens is er een rode draad, een specifiek onderwerp waarover de meeste lezingen gaan. De eerste rode draad was snel gevonden en is redelijk algemeen: natuurlijk tuinieren.

De hoofdbedoeling

De hoofdbedoeling van deze dag is tweeledig. Allereerst wil ik op deze manier mensen die ver weg wonen ook eens de kans geven om naar Yggdrasil te komen. Voor een lezing of rondleiding is het vaak onzinnig om vele uren in de auto te zitten of onderweg te zijn met de trein. Maar voor een volledige dag is het natuurlijk een ander verhaal.

Daarnaast wil ik ook graag mensen die bezig zijn met natuurlijk tuinieren samenbrengen. Veel mensen hebben vaak het idee dat ze op een eiland bezig zijn omdat rondom hen iedereen gangbaar werkt en hopen commentaar heeft op die rommelige tuin met al dat blad en stro op de grond. Wanneer je samen zit met meer dan 100 mensen, en je ervaringen kan uitwisselen, dan ga je versterkt naar huis en heb je een ander gevoel.

Dan weet je dat er veel mensen in de dezelfde situatie zitten, maar dat ook veel mensen bouwen aan een beter begrip over natuurlijk tuinieren. Je kan contact houden met elkaar of gewoon terug afspreken op de studiedag van volgend jaar!

De activiteiten

Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn het belang van wilde kruiden en permacultuur in de moestuin. Uiteraard mag ook het systeem van schijnbare chaos en mulchen niet ontbreken. Dat zijn natuurlijk onderwerpen die je kan verwachten, maar doordat er veel lesgevers zijn, zijn er ook enkele andere invalshoeken. Zo is er een lezing over het ontwerpen en inrichten van je tuin. Niet enkel de inrichting van je moestuin, maar van je volledige tuin: dus ook je voortuin, kruidentuin, randen ….

Ook het belang van een zone 5 in elke tuin komt aan bod, je krijgt een jaaroverzicht van de activiteiten in een permacultuurtuin en de link tussen groen en je gezondheid. Omdat het ook niet altijd eenrichtingsverkeer moet zijn, is er ook een dialoog gepland, een begeleid gesprek over inheemse en uitheemse planten. Dit levert al snel verhitte discussies op, maar het is een veel besproken onderwerp in permacultuur dus hier zeker op zijn plaats.

Uiteraard zijn er ook verschillende rondleidingen, met als thema permacultuur. De nadruk ligt hier telkens op tuinieren. Deze rondleidingen starten telkens er een reeks lezingen start, vaak zijn er zelfs twee rondleidingen tegelijk. Hierdoor krijgt iedereen die langskomt de kans om een begeleide rondleiding te volgen. Uiteraard staat de tuin de volledige dag open voor iedereen die deelneemt aan de studiedag.

Praktisch

Hoe gaan we nu praktisch te werk? Op deze site kan je informatie vinden over de verschillende lezingen. Zo kan je op voorhand een keuze kan maken. Je kan bij het inschrijven aanvinken welke lezingen je wilt volgen doorheen de dag. Na betaling van de inschrijving ben je klaar om een topdag te beleven op 23 juni!

Er komt later op de site allerhande informatie: een plattegrond, extra uitleg over de dagplanning, wegwijzers naar de parkeergelegenheden, links naar overnachtingsplaatsen in de buurt voor mensen die van ver komen, informatie over het middageten …

De dag start om 9 uur en eindigt rond 18u, al vermoed ik dat het wel wat kan uitlopen. De eerste lezingen starten om 10u, daarna is het middagpauze tot 13u en start de volgende blok lezingen.

Doorheen de hele dag is er gratis koffie, thee en water, andere consumpties zijn er tegen betaling. ’s Middags wordt er een lichte maaltijd voorzien: verschillende soorten soep met verschillende soorten brood en boter. Naar het einde toe zullen er ook nog enkele andere versnaperingen beschikbaar zijn. Zo kan je gevoed en gelaafd de volledige dag geconcentreerd volgen, informatie uitwisselen en genieten en dit voor de kostprijs van 45 euro.

Klaar voor de verschillende lezingen?

Alle informatie hierover vind je hier: Alle activiteiten op de Ontmoetingsdag!